Het leven van alledag

Door: marliesmeems

Blijf op de hoogte en volg Marlies

10 September 2011 | China, Shenzhen

10 September - Dag 36

Hoi Allemaal!!

Hier ben ik weer! Eigenlijk ben ik gelijk naar de vorige blog verder gegaan met schrijven. Er was nog zoveel meer te vertellen! Maar, ik was bang dat sommigen van jullie dat misschien niet aan zouden kunnen, dus vandaar dat ik dit een paar dagen uitgesteld heb;)

Goed, eerst wil ik jullie graag iets over onze housekeeping vertellen. Tsjah, nu ik zelf in het hotel woon, maak je ze van dichtbij mee. (net aapjes;) haha.. Over aapjes gesproken, er werkt hier een jongen, en die lijkt écht op een aap!!!! Z'n neus, oren, mond. Klopt allemaal!) Maar oké, housekeeping. Ik zit hier nu nog maar een paar weken en heb al vanalles met ze meegemaakt. Het eerste wat ik ook te horen kreeg, was dat de meeste mensen van housekeeping nieuw zijn. Nou, dat hebben we gemerkt! In mijn eerste week hadden ze niet in de gaten dat ik hier werkte, en kwamen ze iedere dag schoonmaken in plaats van alleen op maandag en donderdag. Toen kwamen ze een keer om 7 uur 's ochtends mijn kamer binnen, op een dag dat ik uit kon slapen!!! Één keer snel kloppen en daar stonden ze voor mijn bed. Ik kon zo snel even niet reageren aangezien ik lag te slapen. Daarna lieten ze na het schoonmaken de masterkey in mijn kamer hangen. (de masterkey heeft toegang tot alle kamers) En dat was niet de eerste keer. Dat hadden ze die week ook al bij de F&B Director (Andrea) gedaan. Niet zo'n goede beurt gemaakt dus:P En afgelopen 2 weken waren ze ook niet zo snugger bezig. 2 week geleden begonnen ze met de vieze handdoeken mee te nemen, maar ze niet omruilen voor schone. Wat dus betekent, dat het aantal handdoeken dat ik heb, iedere keer kleiner wordt. Vorige week maandag kwamen ze niet schoonmaken, vorige week donderdag kwamen ze niet schoonmaken, nee, ze kwamen op vrijdag! Weer vieze handdoeken meegenomen, geen schone neergelegd. Ideaal dit! Afgelopen maandag hebben ze het dan eindelijk goed gedaan, maar ik was erg benieuwd wat ik dit keer in mijn kamer zou aantreffen. Maargoed, dat vond ik wel een applausje waard. Applaus! Naast het schoonmaken kloppen ze echter ook gewoon op de deur. Afgelopen zondag, bijvoorbeeld, stond er een meisje voor de deur, die zó schrok toen ze mij zag, dat ze al haar spullen liet vallen! Toen zei ze sorry, sorry en liep ze weg. Hmm… Vreemd. Maar, inmiddels ben ik wel zover dat als ik in bad wil, dat ik de deur dan op slot doe voordat ze weer binnen staan. Normaal gesproken hou ik daar niet zo van, stel je voor er breekt brand uit ofzo, dan moet ik snel m'n kamer uit en dan is zo'n slot niet echt ideaal. Maar ik hoor het van meer mensen, dat ze een bordje op de deur hangen omdat housekeeping er niet bij nadenkt dat er misschien mensen liggen te slapen. Oh, en de mensen van housekeeping houden van roddelen! 2 weekenden geleden was er namelijk een feestje in het hotel en toen was de Rooms Division manager nogal dronken. (hij reed uiteindelijk met de rolstoel door de lobby… gezellig!) De volgende dag moest housekeeping bij Allison schoonmaken, maar die wilde nog graag slapen. "Nee, het kon niet wachten. Vanmiddag hadden ze het druk, want ze moesten de kamer van Patrick schoonmaken, die had namelijk overgegeven." Juist, van je collega's moet je het maar hebben!!
Maar, verder naar donderdag. Applaus dat ze maandag goed hadden schoongemaakt, maar nu gaan ze wel heel ver! Kwam ik terug van het zwemmen, had ik én extra handdoeken én bier op m'n kamer staan!!! Waarom bier??? Geen flauw idee! Ik heb wel een minibar, maar die is leeg. Nouja, zit vol met yoghurt, ijsthee en water. Niks van het hotel, dus waarom het bier dan?

Goed, ik hoorde dat veel mensen toch nieuwsgierig naar mijn stage waren. Nou, het is niet zo bijzonder hoor! Heb het hier hartstikke naar mijn zin, ik leer veel en heb veel lol. Verder zijn de werkzaamheden hetzelfde als in ieder ander hotel. Ik heb een pak aan, wat betekent dat ik boven de reguliere werknemers sta. Maar mijn badge zegt trainee, dus ik val weer onder de manager. Maar eigenlijk ben ik heel vrij hoor. Heb ze laten weten wanneer ik de volgende week wil werken, nou dat was geen probleem. Prima! Zal ik onthouden;) Ik kan echt zo mijn rooster aanpassen. Maar dat is ook omdat ik nu nog een extra persoon ben en het is rustig in het hotel. Als ze me echt nodig hebben dan wordt het wat lastiger.
Waar ik me wel een beetje aan erger is dat VIP gasten en gasten die erg vaak komen, worden voorgetrokken op andere gasten. Ja, ik snap het wel, ze brengen meer geld in. Maar toch, als zo'n gast iets zegt, dan moet je het doen. Ook al zitten er 30 mensen op je te wachten, als zo'n "belangrijke" gast wil dat jij heb uitcheckt (terwijl ik geen Front Office ben maar ontbijt doe in de executive lounge!), dan doe je dat gewoon. Maar als een andere gast het vraagt, dan niet. Belachelijk. Verder vindt ik de Chinese gasten vrij onbeschoft om het zo te zeggen. Ze willen je niet aankijken, ze willen niet met je praten tenzij ze iets willen hebben, dan schreeuwen ze naar je. Echt vervelend aangezien ik hun kamernummer nodig heb en zij mij gewoon negeren en doorlopen. Oké, het is ook een gedeelte dat men geen Engels spreekt en dat ze geen gezichtsverlies willen lijden, maar alsnog is het ontzettend vervelend. Wat ik dan doe is mijn Chinese collega vragen of zij hun aan wil spreken, want dan geven ze hun kamer nummer wel. Wat lastig is, is als er ook Nederlanders zitten. Dan moet je dat ontzettend goed in de gaten houden welke taal je spreekt! Haha…. Laatst was er een Nederlander die de middelbare hotelschool in Wageningen had gedaan (waar ik voor de zomervakantie interne stage liep). Dus daar even mee gekletst, en toen ging hij terug naar zijn tafel met z'n mede reisgenoten. Vervolgens ging hij redelijk luid (het hele restaurant kon het horen, ik ook duidelijk) vertellen over dat hij met mij gesproken had, waar ik studeerde etc. Wel grappig. Gelukkig was hij erg positief!!

Tot zover heb ik 2 dagen in op kantoor gezeten, 2 dagen in de Deli shop, 7 dagen /bar, 3 dagen lounge en 5 dagen executive lounge. Komende week is ook nog executive lounge en dan ga ik naar In Room Dining voor een week. Daarna zal ik nog 6 of 7 weken in het westerse restaurant 'Taste' blijven. In Room Dining en de executive lounge vallen daar namelijk ook onder. Waarschijnlijk zal ik in die tijd vaak ontbijt draaien in de executive lounge, omdat daar veel westerlingen komen. Afgelopen week had ik dus ontbijtshift (die om 6 uur begint) maar de week ervoor had ik avondshift. Omdat ik nog niet helemaal aangepast was aan de tijd hier (waarbij de avondshift ook zeker niet heeft geholpen) kon ik afgelopen weekend 's avonds niet slapen en had ik honger. Dus, aan het begin van de week heb ik 's avonds niets gedaan, zodat ik gewoon op tijd naar bed kon en zo aan het ritme kon wennen. Nou, dit ging woensdag flink verkeerd. Hahaha.. Sabine smste of ik zin had om wat te gaan drinken. Nou, natuurlijk wel! Dus, met z'n 3en (Sabine, David en ik) zijn we de stad in gegaan. Helaas was het iets te gezellig en kwam ik redelijk laat thuis. Donderdag ging alles prima, maar gister avond was ik helemaal kapot!!! Gister toch weg gegaan en, heel gezellig, ben ik toen in slaap gevallen bij Kirill op de bank. (shame on me) Ik was zo moe, dat ik vannacht bijna de klok rond heb geslapen! Heerlijk dat dat gewoon kan!:) En toen ik wakker werd, m'n bikini aangetrokken en ben ik verder gaan dutten bij het zwembad. Hahaa.. Heerlijk! En, wat leuk is.. Ik begin bruin te worden!!! Jaja! Ben nog niet verbrand, geen zonne-allergie, maar wel lichtelijk bruin!!! Hehe… heb ik eindelijk mijn plek gevonden waar ik ongestoord in de zon kan liggen!!! Komt waarschijnlijk omdat het hier niet vaak echt helder is. Meestal hangt hier een soort van sluierbewolking. (smog heet het geloof ik;)) Vandaag en gisterochtend was het wel heel helder, dus ik was vanmiddag een beetje bang om te verbranden. Maar ik zie niks roods! En wel witte bandjes!!:) hehe, eindelijk!

Wat Chinezen hier vaak vragen is: What do you do when you have holiday? Wat ik dus denk is dat ze vragen wat ik in mijn vakantie doe. Ehm, nou, op reis gaan….? Verbaasd gezicht, op reis? Elk weekend??? Huh?? Tsjah, kennelijk noemen ze vrije tijd hier vakantie. Dus, met vakantie bedoelen ze voornamelijk het weekend! Wat Chinezen doen is slapen. Echt! Welke Chinees je ook vraagt, hun antwoord is eigenlijk altijd slapen en film kijken, ofzoiets. Trouwens, maandag is hier weer een feestdag en nog leuker, de eerste week van oktober hebben ze hun nationale dag. Voor de nationale dag krijg je 3 dagen vrij. Officieel is het 7 dagen, maar als je de weekenden verrekend blijven er 3 extra vrije dagen over!!! Dus, ik heb er nog één staan (maar die heb ik volgende week voor mijn weekendje Guilin, die ik nog moet gaan plannen.. Ja, ik heb het druk!!), ik krijg er maandag weer één en dan eerste week van oktober nog 3!!! Dus, ik moet weekendjes weg gaan plannen! Bovenaan het lijstje staan Taiwan en Hainan, tenzij er iemand anders met leuke tips komt of tenzij ik ergens goedkope tickets kan vinden;)

En over het eten hier, ik verChinees nog steeds! Haha.. Ik drink hier veel ijsthee, wat een stuk lekkerder is als de pakken in Nederland. Hier wordt de ijsthee namelijk vers gemaakt. Citroen is mijn favoriet zo ver. Verder eet ik hier ontzettend veel vlees, vis, fruit en champignons. Dat vul ik aan met groenten, aardappels en rijst. Noedels eet ik nog heel weinig, rijst is ook veel gangbaarder. Als je hier rijst met saus besteld dan krijg je dat apart. Je eet dus een hap rijst en daarna een hap saus (of andersom). Dat klinkt vies, maar ze hebben hier niet de dikke saus als wij in Nederland kennen. Hier is het vooral sterk gekruid vis, vlees of groenten. Maar het is inmiddels zo dat ik mijn brood nu ook zo eet. In plaats van het te smeren, stop ik gewoon vanalles in mijn mond! Hahaa.. Scheelt tijd hoor!! De yoghurt met muesli meng ik nog wel omdat ik het lekker vind als het een beetje zacht wordt, maar het zal niet lang duren voordat dat ook verandert;)

Gister had ik ontbijtshift én deed ik ook de happy hour, beide in de executive lounge. Ontbijt is van half 7 tot half 11 en happy hour van half 6 tot half 8. Omdat beiden in de executive lounge waren, kom je dezelfde gasten tegen. Nou, de westerse gasten hadden toch wel medelijden met mij!! Zulke lange dagen…. Ik moest wel goed om mezelf denken hoor!! Haha.. Toen heb ik ze er maar op gewezen dat mijn Chinese collega ook dezelfde uren had (Oh??) en dat ik een lange pauze tussendoor had. Maar toch, men denkt wel om je!! Komt ook omdat je voor hun een aanspreekpunt bent om dat het Engels van de medewerkers (niet de managers, dat ik wel goed) niet zo sterk is. Ik had zelf ook het geluk dat er niets gebeurde, anders hadden we een probleem gehad!

Maar je komt er zo wel achter dat hotelgasten op dezelfde plekken als jou zijn en dat je dus voorzichtig moet zijn met wat je doet. Op donderdagochtend bij het ontbijt was er iemand die zei: "Hé, was jij vannacht ook niet in de Irish Pub??" En 's avonds was er iemand die vroeg hoe het bij het zwembad was 's middags… Ik had liggen slapen en hem niet gezien, dus ik vroeg hoe hij wist dat wij daar waren. Ja, hij was er zelf ook geweest. Aaahhh… Maar, zei hij, we hadden groot gelijk. Het is onze vrije tijd en die mogen we gerust in bikini bij het zwembad doorbrengen. Maar, zoals vanmiddag ook, als je bij het zwembad ligt, dan komen er continue gasten naar je toe die vragen hoe het gaat, hoe het je hier bevalt etc.

Dus, komende maandag is hier het Mid-Autumn festival. (midden herfst festival) Geen idee waarom ze het midden van de herfst vieren in september, want het is hier nog steeds boven de 30 graden. Inmiddels ben ik wel lichtelijk verkouden, wat volgens de Chinezen komt doordat de herfst er aan komt, maar volgens mij komt het gewoon door de airconditioning. Maar gister was het erger dan vandaag, dus het gaat al weer beter. Maar, dat was niet wat ik wilde vertellen. Het Mid-Autumn festival, ook wel Mooncake festival genoemd. Volgens mij wordt er gevierd dat de maan het grootst is op deze dag. Maar dat doet er niet toe, wat wel leuk is om te weten is dat men cakejes eet in deze periode. (de zogeheten Mooncake dus) Dit zijn cakejes gevuld met iets. Van het hotel kreeg ook iedereen een doos met deze cakejes. Er zitten 6 in de doos, met 3 verschillende smaken: Rode wijn met cranberry, tiramisu en iets met witte lotus. Tot nu toe heb ik alleen die met rode wijn en cranberry gehad. Op zich smaakten ze wel, maar het was niet zoet, wat ik dus wel verwacht had. Maar, die met tiramisu is weer heel zoet, heb ik gehoord.. Dus, ik moet nog maar even proeven. Leuk is, dat er natuurlijk nergens vermeld staat welke smaak er in het doosje zit. Dus, ik moet ze gewoon allemaal opeten. Hé, vervelend zeg!!! Maar ik ben benieuwd of er verder in het hotel ook iets aan gedaan wordt.. Zoals bijvoorbeeld cakejes op het buffet ofzo.. Geen idee. Ik weet wel dat het hele hotel bijna leeg is. Bijna geen gasten en al het back-of-house personeel is ook vrij. Ik was eigenlijk ook vrij, maar ik heb gevraagd of ik mocht werken, want ik heb toch geen plannen. En zo kan ik mooi een andere keer weer een weekendje weg!

Oké, plannen voor de rest van het weekend/van de week. Vanavond gaan we voor teppanyaki! (Japans) Er is een restaurant, all you can eat and drink. Dus, ideaal voor het uitgaan. We gaan met een hele grote groep. Geen idee precies wie allemaal, maar ik weet van sowieso 10 mensen dat die komen. Waarschijnlijk wel 12 of meer. Dus, dat gaat gezellig worden!! Morgen gaan we onze kleren van de kleermaker halen (Jeej!!!) en voor de rest weet ik nog niet wat ik morgen ga doen. Ik hoorde namelijk dat er regen was voorspeld. Maar, dan kan ik mooi m'n weekendjes weg plannen:) Verder ga ik komende week Clara helpen met haar spullen verhuizen. Zij heeft morgen haar laatste werkdag, vliegt woensdag terug naar Duitsland en komt dan rond 10 oktober weer terug. Ook geeft ze een etentje, dus dat staat op de planning en iets van manicure/pedicure en nog veel meer. Weer druk dus. Ook heb ik komende week weer ontbijtshift met happy hour erbij. Niet voor maandag, want dan is het gesloten en vrijdag wil ik eigenlijk op tijd vrij zodat ik weg kan gaan. Nog maar even kijken of ik ergens een goedkoop ticket kan vinden of dat ik met de slaaptrein ga.

De foto's die ik bij dit verslag plaats zijn van het uitzicht van het hotel. Ik kan er zelf echt heel lang naar kijken, zo mooi!!! Je kunt Hong Kong zien (over de rivier), bergen, de zee en de stad. Vanalles dus. Aan de ene kant zit je midden in een grote stad, aan de andere kant heb je de natuur.

Oh, en de quote van deze week:
"Je ziet hier helemaal geen honden of katten op straat." "Nee, men eet ze hier allemaal op!"

Tot horens!!!

• 10 September 2011 - 10:40

Regina:

Moet ik mij aangesproken voelen???? hahaha.
    Ik heb nu alles onder controle en lees gelijk je verhalen en ben helemaal bij, (behalve Alfred).
    Maar ik mis de foto's van het uitzicht........
    Die cakjes klinkt wel erg lekker en helemaal die dagen vrij! Tjonge jonge wij hebben hooguit een keer een dagje vrij met een feestdag maar die chinezen hebben het maar goed.

We kijken weer uit naar het volgende verhaal! Kan niet snel genoeg komen :)

groetjes
    Regina en de rest van de family

• 10 September 2011 - 10:40

Regina:

o, te vroeg gereageerd, de foto's staan erbij!

• 10 September 2011 - 10:41

Marlies Meems:

haha.. nee hoor! je hoeft je niet aangesproken te voelen!!! Gewoon grapje!:D De foto's zijn nog aan het uploaden, dus zo heel langzaam komen ze erop! Ja, de Chinezen en hun feestdagen.. maar.. ze hebben bijna geen vakantie! Dusja.. ik weet niet of ik wel zo graag zou ruilen!

• 10 September 2011 - 12:45

Engelina.:

Dag Marlies,

Dat wordt weer smullen vanavond, altijd goed om voor het uitgaan een goede bodem te leggen.
    Wordt weer héél gezellig, niet weer in slaap vallen hoor!
    Morgen je jurkje halen, we zijn benieuwt!

Dus....al die katten en honden daar eet jij ook mee op!

De foto's zijn echt prachtig, wat een uitzicht! geen wonder dat je daar nooit genoeg van kunt krijgen.
    De moon-cakejes lijken mij wel erg lekker, stuur maar een paar deze kant op:-)

Een heel fijn weekend!

Zoals altijd weer genoten van je verslag.

Liefs van Engelina.

• 10 September 2011 - 14:59

Marjon:

Hoi Marlies,

Wat weer een leuk verhaal. Je beleeft genoeg volgens mij.
    En dat eten... Wel handig hoor, je brood niet meer smeren.

Geniet lekker van je uitstapjes.

Wat vervelend dat ze regen voorspellen voor 1 dag... Het is hier eindelijk eens een dag droog.

Groetjes Marjon

• 10 September 2011 - 18:30

Irene De Vries:

hihihi...mama zei al...kost wel wat tijd om te lezen!maar ik heb ze met plezier gelezen marlies!echt geweldig!wat een belevenissen zeg...heerlijk!zo te lezen heb je het daar prima naar je zin en al veel vrienden gemaakt,afwisselend werk en een vakantie gevoel...WIE WIL DAT NOU NIET???prachtige foto's ook...ik blijf je volgen!!!veel plezier maar weer...

• 11 September 2011 - 17:42

Laura En Rick:

Hoi! Hier spreken Laura en Rick van uit Oranjewoud :D

Ik moest heel hard lachen om je zin over de verkoudheid door de airconditioning haha. Nuchtere hollander ;) Klinkt allemaal goed daar in China dus! En die skyline op de foto's, impressive!

Hier gaat alles prima (oooomijngod we hadden vrijdag 2 streakers in de lobby!!!!). WANNEER GAAN WE SKYPEN? We moeten even een skype-date plannen! Heb deze hele week avonddienst van 15:00 tot 23:00, dus zeg het maar! En hoe is het met je galaxy S2? Ik ben jaloeehooeers! Ze gaan hier trouwens uit de winkel, lijkt te veel op de iPhone -_-"

xxxx