Dagje Lantau
Door: marliesmeems
Blijf op de hoogte en volg Marlies
09 Augustus 2011 | Hong Kong, Hong Kong
Zo, wat een indrukken en wat kun je je ineens druk maken als je weer internet hebt. Zoveel dingen om om te denken en mensen om op de hoogte te houden. Je hebt niet in de gaten dat als jij het druk hebt en niet bij internet kunt, dat andere mensen denken dat er iets gruwelijk mis is. Gelukkig is dat hier niet zo, maar het is wel heel fijn om te weten dat er mensen om me denken en dat ik niet ergens al een paar week dood zal liggen voordat iemand me mist. Maar ik wil ook blijven weten hoe het in Nederland is hoor! Hoorde dat het weer slecht is??!! (gna, gna:P Ben ik niet de enige in poncho;))
Nou, vandaag weer een hoop dingen gezien. Was wel een iets rustigere dag, want ben best moe omdat ik 's avonds gewoon niet in slaap kan komen. Dus ben vanavond maar wat eerder terug gekomen.
Vandaag ben ik naar Lantau geweest. Lantau is het grootste eiland van Hong Kong. Als je die kant op vaart, dan waan je je echt in de Caribbean ofzo.. Al die eilandjes!! Je kunt de zee ook niet op kijken, als je naar de zee wilt, dan moet je tussen alle eilandjes door zigzaggen. Maargoed, op de heenweg (op de veerboot) ging er echt een super schattig Chineesje op de stoel voor mij zitten. Hij was met zijn schoolklas op reis en de rest van zijn klas zat naast en achter mij. Hij was echt zoooo lief! Haha.. Echt heel nieuwsgierig, maar wel leuk. Ging ie dingen aanwijzen en hij wilde wel een gesprek beginnen, maar dat ging niet zo goed, natuurlijk. Maar toen ik foto's ging maken van het eiland, zat hij zo mee te kijken, dat ik hem mijn foto's ben gaan laten zien. Hahaa.. Hij was zó enthousiast en vond dat zo leuk, dat hij spontaan z'n ouders ging opbellen! Daar zat hij dan, weer terug in zijn stoel, hand voor de mond en heel snel vertellen wat hij nu wel niet meemaakte. En ondertussen zaten al zijn klasgenootjes naar mij te kijken en te giechelen! Echt heel schattig! Volgens mij gingen ze naar Disneyland. Maar dat was wel een interessante trip;)
Eenmaal op het eiland heb ik de bus gepakt naar dé trekpleister van Lantau: de Big Buddha en de Po Lin Monastery. Echt mooi om de Big Buddha te zien! Met de tempel heb ik zelf iets minder, maar de Buddha ken je toch altijd al van plaatjes, maar hij is dus echt zo! Hij doet me een beetje denken aan de Jezus in Rio de Janeiro… Vanaf dat punt heb ik een kabelbaan naar een ander dorpje genomen vanwaar je echt een heel mooi uitzicht had over, onder andere, het vliegveld. Toen weer met de bus naar de andere kant van het eiland en toen weer met de boot terug. Onderweg kon je heel goed zien dat de moesson echt maar plaatselijk is. De Amerikanen van gister zeiden toen ook dat ze op het weerbericht hadden gezien dat er plaatselijk een bui zou vallen, maar dat ze er niet op hadden gerekend dat die bui precies op hun hoofd zou landen! Omdat je hier een goed uitzicht had, kon je ook zien dat het op zee bijvoorbeeld heel hard regenden, terwijl hier de zon scheen. Verder hangen hier de wolken heel laag, zo laag dat de Buddha niet meer te zien was, maar blijft het wel droog. Maar door die wolken ziet het er gewoon heel dreigend uit. Omdat de Buddha niet te zien was, ben ik eerst iets te eten gaan zoeken. Naast de Monastery zat een vegetarisch tentje waar ik heerlijke dumplings, wontons en loempia's heb gehad. Volgens mij was dat echt boeddhistisch want je mocht daar geen alcohol drinken of vlees eten..
's middags was ik zo moe dat ik had besloten om terug te gaan naar Hong Kong Island, daar een restaurant (waar ik kan zitten) zou vinden, naar het hostel zou gaan en dan op tijd foto's uploaden, familie bij praten en dan lekker zou gaan slapen. Maar, dingen lopen nooit zoals je ze gepland hebt. Eenmaal aangekomen bij de veerboot stond er op het bord dat die pas over 1.5 uur zou vertrekken. Nou, dáár had ik dus geen zin in!! Toen stond ernaast, dat de snelle boot (die 2 keer zo duur is) nu zou vertrekken. Nou, toen stond ik even te twijfelen.. 28 dollar klinkt zo veel.. Maar uiteindelijk betaal je er maar 2.50 voor! Hahaa..! Dus snel naar die boot gerend en lekker terug gevaren. Maar.. Toen wilde ik naar een restaurant, net zoals we die in Nederland hebben, maar alles wat ik zag moest je buiten op eten of het zag eruit als een Chinese snackbar (qua indeling, counter en paar tafeltjes). Tot een moment dat ik uiteindelijk maar naar de supermarkt liep en op de buitenkant van de Sogo (supergrote flat met heeeeel veel winkels, 14 verdiepingen met dure merkwinkels en de verdiepingen zijn zelf zo groot dat je er verdwaalt en dat ze meerdere liften en roltrappen hebben) een plakkaat hing met fine dining restaurant. Ha! Toen begon me iets te dagen! Ik dacht, ik moet helemaal niet op straat kijken, maar in de lucht! Haha.. Maar toen was ik er al klaar mee en ben ik bij Sogo naar binnen gegaan. Toen was het nog een tour om überhaupt het restaurant te vinden… uiteindelijk heb ik een café achtig iets gevonden waar ik maar heen ben gegaan. Daar stond natuurlijk een wachtrij… Pfff… Maar toen heb ik even naar de dame bij de bar gebaard dat ik alleen was en of ik aan de bar kon eten. En dat was prima, dus toen kon ik de hele rij voorbij lopen.. Gna, gna:P Lekker gegeten daar trouwens! Dat van tussen de middag was totaal maar 1 euro, maar nu was het natuurlijk iets duurder. (Sogo, merkwinkels… ander type klant:P) Voor 16 euro had ik een bord met noedels met vlees (soort van hamburger van gehakt maar dan lekkerder) dat was gekookt in een soort van tomatensaus (geen dikke saus, maar dun en meer olie achtig) met ui, champignons, wortel en broccoli. Geserveerd met knoflookbrood. Toetje: panna cotta met aardbeien, frambozen en besjes. Weg gespoeld met volle cola tegen de eventuele bacteriën van vandaag;) Daarna nog lekker even gaan shoppen. (aangezien ik er toch was;)) En uiteindelijk zat ik om 8 uur weer met de laptop op schoot.
Voor morgen staat er een dagje Macau op het programma. Eigenlijk wilde ik een stuk van het MacLehose trail gaan lopen, maar mijn benen doen nog zeer van gister. "Haha, die is ook niks gewend", hoor ik jullie denken. Maar nee, jullie zouden ook last van je benen hebben als je kilometers stenen op moet klimmen!!! Dus dan nog maar een rustiger dagje.. Heb nu ook internet om de boel even uit te zoeken, hoop ik. (op het moment is het weer weg)
Oh nog iets over het hostel (tsjah, minder leuke dingen ook delen hé;)) de wc spoelt al 2 dagen niet door!! En niet alleen bij mij, maar in het hele gebouw!
Tsjah, het was ook niet zo fijn om vanochtend mijn tanden te poetsen in de badkamer… …. …
2 dingen schelen: 1, ik ben er overdag niet. 2, je zweet zoveel dat je bijna niet naar de wc hoeft!!!
Wat mij trouwens meevalt zijn de prijzen en het openbaar vervoer. Ik had gehoord dat Hong Kong de duurste stad in de wereld was, maar dat zal vast voor appartementen zijn. (die zijn heel duur, heel klein en een echte bouwval) Het leven en het openbaar vervoer daarentegen is heel goedkoop!
Ik heb zondag dus een ov kaart aangeschaft (de octopus kaart) waarmee je het openbaar vervoer (metro, trein, bus, boot) niet alleen kunt betalen, maar ook je boodschappen of eten bij de McDonald's bijvoorbeeld. Het is ideaal, je betaald in het ov gewoon voor een kaartje, dus je hoeft niet uit te checken. Opladen kun je op elk station en die machines zijn ook heel duidelijk. Verder is het openbaar vervoer zó goed geregeld, dat er elke paar minuten treinen en bussen gaan. Zelfs naar de kleine dorpjes, zoals die van gister waar alleen maar een paar hutjes stonden. Verder werkt er zoveel personeel op de stations! Echt ongelofelijk! In plaats van dat ze bordjes op hangen (hebben ze ook heel veel hoor) staan er echt mensen een bord om hoog te houden die je de goede richting op wijzen. Is alleen lastig wanneer de Chinees in kwestie zich omdraait omdat ie een bekende ziet. Dan loop je dus de verkeerde kant op. Gelukkig staat er een paar meter verderop weer een volgende persoon met zo'n bord:P Maar over de prijzen, heb nu dus een paar dagen rondgereisd voor 10 euro. En ik reis hier veel met het openbaar vervoer. De metro zit om de hoek en alles sluit op elkaar aan. Ideaal! Nooit gedacht dat ik nog fan zou worden van het ov! Haha.. Ik had wel al gehoord dat je prima met de taxi kon, omdat die goedkoop was. Maar de taxi is wel 7 keer zo duur als de bus, ongeveer. En de bussen hebben meestal airco en zitten overdag eigenlijk nooit vol. Alleen in de spits is het druk. Maarja, dat heb je overal. Maar ik vond het hier een stuk fijner dan met de 302 op vrijdagmiddag naar Stadskanaal;)
Verder wil ik even laten weten dat je echt nooit alleen bent! Zo gauw iemand in de gaten krijgt dat je alleen reist, heb je gelijk aanspraak. En sowieso op je kamer natuurlijk ook:P Ik deel een kamer met 3 andere mensen, en overdag is er niemand, maar 's avonds loopt het in en uit. Dat is wel heel gezellig, wissel je ondertussen even verhalen en tips uit. Daarnaast zit ik nu in een soort van gezamenlijke ruimte waar veel meer mensen zitten. (omdat je hier alleen internet hebt;))
Goed, hier laat ik het bij voor vandaag… ik ga nu uitzoeken hoe ik naar Macau kom:) Morgen op tijd weg, een nieuwe stempel voor in m'n paspoort halen:D
Doeg!
09 Augustus 2011 - 14:29
Tineke:
Hoi Marlies,
Wat ontzettend leuk om je verhalen te lezen, je weet een zeer goed beeld neer te zetten! Je moet wel een super-typtempo hebben anders kost het je veel teveel tijd. Wel heel leuk dat het zo gemakkelijk is om contacten te leggen. Waarschijnlijk voel je je morgen al weer een stuk beter, het kost een paar dagen om te wennen aan het tijdverschil.
Groet en veel plezier.
Arnold en Tineke
groet, Arnold en Tineke -
09 Augustus 2011 - 14:31
Marlies Meems:
Hoi!
haha.. mooi dat het leuk is om te lezen!
ik typ gewoon wat ik denk en soms zet ik er nog iets tussen zodat het niet té chaotisch wordt;)
ehm, ik typ wel redelijk snel, maar hier gaat wel tijd in zitten hoor!! ben er zo een uur per dag mee bezig!! eerst weer bedenken wat ik gedaan heb, op schrijven, foto's uitzoeken, uploaden.. duurt allemaal even, maar met zoveel mensen die het lezen is het zeker de moeite waard!!
Groetjes! -
09 Augustus 2011 - 14:36
Arjan Meems:
dag zuster!
mooi verhaal opnieuw..
ennuh.. ga je dat jongentje ook adopteren? lijkt mij wel leuk!
haha
veel plezier morgen, en de komende dagen met dat hiking de viking gedoe... of noordick walking:P
tot morgen of iets -
09 Augustus 2011 - 14:40
Marlies Meems:
Arjan Meems!!
je weet toch hoe ik met kinderen ben???! En als ik hem zou adopteren, dan is het schattige er al af tegen de tijd dat jij hem zou zien!!;)
En je spreekt hiken niet eens uit als viking!!! Eerst morgen richting de portugezen;) en als m'n benen dan nog zeer doen, dan ga ik donderdag eerst nog wat anders doen:P Zonder stokken iig!
Doeg! -
09 Augustus 2011 - 14:57
Gea:
Enne dat chineesje heb ik daar ook nog inspraak in????
Wat weer een heerlijk verhaal.
Heb het gevoel dat ik erbij ben geweest.
Liefs -
09 Augustus 2011 - 15:53
Laura:
Ahhh Marlies, neem het Chineesje! Ik pas op! Ontbijt voor kinderen onder de 12 is gratis in het Kras! :D Die Buddha ziet er echt vet uit! -
09 Augustus 2011 - 16:31
Trijnie:
Mooi om al je belevenissen te lezen! We zijn trots op je hoor dat je dit allemaal doet en durft. Nog heel veel plezier daar in het verre Hong Kong en trek je wel je laarzen aan als je naar de wc gaat?????
Liefs en groeten,
Chris en Trijnie -
09 Augustus 2011 - 17:24
Regina:
Wat kun jij heerlijk vertellen! Geweldig hoe je het allemaal vertelt.
Ja, en dat Chineesje.... geweldig!
Heb je nog een wasknijper mee? Is wel handig als je naar het toilet moet. haha.........
Maar super om te lezen hoor, al jouw verhalen.
We zullen vast heel veel verhalen missen de komende 2 weken want we gaan vrijdag met vakantie. Maar als we terug komen zal ik er een avondje voor uittrekken om weer helemaal op de hoogte te zijn.
Veel plezier en succes met de start van je stage!
Liefs Alfred, Regina, Marieke en Jelmer -
09 Augustus 2011 - 18:25
Gré:
Hoi Marlies ,
Wat leuk om jou verhalen / belevenissen te lezen , we zijn een beetje mee op reis !!!
Nog fijne dagen in Hong Kong en we blijven je volgen.
Lieve groeten Anne en Gré